Përbërësit:
- 2 kg domate të vogla (jo pomodorini)
- 2 kg sheqer
- 2 bustina vanilje
- 2 lugë me lëng limoni
- 4 filxhan caji me ujë
- 3 fara karafili
- Bajame po aq sa numri i kokrrave të domateve
- Ujë gëlqereje
Përgatitja:
- Zgjedhim domatet të vogla, të pjekura, por të jenë të forta.
- Vendosim ujin të nxehet në një tenxhere dhe pastaj vendosim brenda domatet dhe i lemë vetëm 1 minutë. I nxjerrim me një lugë me vrima, i vendosim në pjatë dhe u heqim lëkurën.
- Marrim një thikë të hollë e të mprehtë dhe u hapim një vrimë nga poshtë (jo tejpërtej) deri tek pjesa e bishtit.
- I shtrydhim që të dalin farat, i vendosim në ujin e gëlqeres dhe i lëmë për 3 orë.
- I nxjerrim i shpëlajmë me ujë të bollshëm dhe i vendosim mbi një letër kuzhine të kullojnë mirë nga lëngjet që kanë.
- Në çdo domate fusim në vendin e hapur nga një bajame pa cipë.
- Për të përftuar bajamet pa cipë i vendosim ato në ujë të valuar, i lëmë të zbuten për pak dhe i fërkojmë deri sa tu ikë lëkura.
- Vendosim në një tenxhere ujin dhe sheqerin dhe i ziejmë për 10 minuta.
- Marrim një nga një domatet dhe i vendosim në shërbet, i lemë të valojnë 5 minuta.
- Më pas i lëmë të qëndrojnë 24 orë dhe shtojmë vaniljet, karafilin, lëngun e limonit. I ziejmë deri sa të lidhet mirë sherbeti.
- Vendosini në vazo qelqi të pastra dhe të sterilizuara.
Shënim: Për të përgatitur lëngun e gëlqeres vendosim në një legen plastik dy lugë me gëlqere pluhur ose një copë guri gëlqere të pashuar dhe hedhim 3 litra ujë. Trazojmë mirë (të valojë brenda gëlqerja) dhe pastaj e kullojmë me garzë. Uji që përfitojmë është i përshtatshëm për gliko.
(Burimi: Revista Shije)