Përbërësit:
- 1 pako peta
- 1 kungull i ëmbël
- 150 gr gjalpë
- 100 gr sheqer
- 1 lgj miell
- 1 gotë qumësht
- 4 kokrra vezë
- 6 gjethe borziloku
Për petët
- Qumësht
- Yndyrë
- Vezë
Përgatitja:
1. Vendosim në një tas të vogël 1 vezë, 100 ml yndyrë dhe 100 ml qumësht për spërkatjen e petëve.
2. Presim kungullin, e pastrojme atë nga brenda me një lugë duke larguar farat dhe fijet e brendshme.
3. E qërojmë nga lëkura dhe më pas e grijmë në rende nga pjesa më e trashë.
4. Pasi e grijmë kungullin e spërkasim me pak kripë dhe e lemë të pushojë për 10 minuta që kungulli të nxjerrë ujin e tij (nëse dyshoni se e keni tepruar me kripën mund ta shpëlani kungullin dhe mepas ta shtryshni fort).
5. E vendosim kungullin në një tas ku shtojmë 3 lugë gjalpë të shkrirë, 100 gr sheqer, 1 lugë miell, 1 gotë qumësht, vezët e rrahura dhe borzilokun e grirë hollë.
6. Lyejmë tavën me pak yndyrë dhe vendosim fillimisht 2 peta poshtë, i spërkasim ato me yndyrën trazuar me qumësht dhe vezë.
7. Vendosim përsëri dy petë, i spërkasim me pak yndyrë.
8. Pasi të kemi shtruar 6 petë poshtë vendosim mbushjen me kungull dhe më pas vendosim petët e tjera dy nga dy spërkatur me yndyrë.
9. Mbledhim anët e byrekut, i lyejmë anët dhe qendrën me yndyrën e trazuar me një vezë dh e vendosim byrekun në furrë në temperaturën 200 gradë Celsius për 30-35 minuta.