Prej disa kohësh në Shqipëri po diskutohet shumë lidhur me aflatoksinën, një substancë e cila është gjendur në prodhimet e qumështit dhe të nënprodukteve të tij të cilat, tregtohen në vendin tonë.
Emisioni investigativ “Boom” i cili transmetohet në Ora News Tv, ka bërë një investigim lidhur me prezencën e aflatoksionës në qumësht dhe ka zbuluar që subjektet tregtare të cilat abuzojnë me bulmet të pakontrolluar, janë të shumta në vendin tonë.
Prezenca e aflatoksinës nuk është hera e parë që qarkullon në vendin tonë pasi prania e saj ka qenë e kudondodhur herë pas here.
Por, çfarë është në të vërtetë aflatoksina?
Aelita Mani, eksperte e sigurisë ushqimore sqaron: “Aflaktoksina, që nga vetë përbërja e emrit është një toksinë e përbërë nga myku që rritet tek drithrat: misri, gruri; tek arroret: arrat, pistaku, qiqrat..
Aflatoksina prezente në qumësht, në nënproduktet e qumshtit apo edhe në drithrat që janë për konsum njerëzor dhe për arroret, kur bëhet akumulative është përgjegjëse për kancerin në mëlçi, prish funksionin e veshkave, domethënë ka dëme njerëzore.”
Aflaktoksina shkakton:
- helmime akute ose kronike
- kancer të mëlçisë
- çrregullime metabolike
- çrregullime kronike të imunitetit
- efekte helmuese
- dhimbje barku
- të vjella
- hemorragji të brendshme
- vështirësi në frymëmarrje
- dëmtime të sistemit nervor
- gjendje komatoze ose vdekje të sëmurit