Principi themelor i prodhimtarisë bujqësore organike thotë: Toka e shëndoshë – kafshë dhe bimë të shëndosha – njerëz të shëndetshëm.
Arsyet pse duhet të prodhojmë në mënyrë organike
- Nuk e ndotin mjedisin jetësor (ajri, uji, toka)
- Mbështetet në shfrytëzimin e raporteve dhe interaksionit në mjedisin natyror (ciklet biologjike dhe ruajtja e biodiversitetit)
- Respektojnë drejtpeshimin natyror ekologjik
- Shfrytëzon burime të qëndrueshme të energjisë.
Përparësitë e ushqimit organik
- Kualiteti dhe siguria (prodhimet organike kanë vlera më të larta biologjike dhe ushqyese të cilat pasqyrohen në rritjen e përmbajtjes së vitaminave dhe mineraleve, kalciumit, magnezit, hekurit, dhe antioksidantëve)
- Nuk përmbajnë mbetje të pesticideve dhe metaleve të rënda
- Nuk përmbajnë aditiv artificial, konservues, emulgator, ngjyra artificiale, aroma dhe përforcues të shijes
- Nuk përmbajnë shtesa të antibiotikëve, rregullator të rritjes dhe ilaçe tjera veterinare
- Kanë karakteristika të shijes, erës dhe ngjyrës të cilat shpesh na i rikujtojnë në ‘shijet e harruara të prodhimeve nga fshati’
- Organizmat e modifikuar gjenetik (GMO) dhe prodhimet e tyre nuk aplikohen në ushqimet e prodhuara organike.
(Burimi: IAD)